Ești aici: HomeParteneriFORMEDIL
 

logo_formedilFormedil este o organizatie nationala ce vizeaza formarea profesionala a celor care isi desfasoara activitatea in sectorul constructiilor, conform Contractului Colectiv National pentru sectorul constructiilor.

Formedil este o entitate bilaterala, constituita de partile sociale din sectorul constructiilor: Associazione nazionale costruttori edili – ANCE (Asociatia Nationala a Constructorilor) si Federatii sindicale ale angajatilor (FENEAL-UIL, FILCA-CISL, FILLEA-CGIL).

Reprezentantii Organizatiilor Mestesugaresti ANAEPA Confartigianato (Associazione Nazionale Artigiani dell’Edilizia dei Decoratori, dei Pittori ed Attività Affini), CNA Costruzioni (Confederazione Nazionale dell’Artigianato e della Piccola e Media Impresa), FIAE-CASARTIGIANI, CLAAI (Confederazione delle Libere Associazioni Artigiane Italiane) participa direct, ca titulari, la Formedil.

Obiectivul general al organiatiei Formedil este acela de a promova, actualiza si coordona la nivel national initiativele de formare, calificare si recalificare profesionala din sectorul constructiilor, initiative apartinand centrelor de formare profesionala din sectorul constructiilor. In Italia exista aproximativ 100 de centre de acest fel denumite “scoli”. De asemenea, Formedil promoveaza si realizeaza studii si cercetari prin care se urmareste analiza necesarului de formare, cu accent pe evolutiile organizationale si ale proceselor de productie, pe exigentele de calificare si de crestere profesionala a utilizatorilor.

Activitatile Formedil cuprind, pe langa coordonarea si indrumarea centrelor de formare, si:

  1. Promovarea conventiilor si protocoalelor incheiate cu institutii publice, in ceea ce priveste formarea si instruirea;
  2. Promovarea participarii la proiecte de formare si/sau de cercetare, nationale si comunitare;
  3. Promovarea si coordonarea pregatirii si informarii lucratorilor si a tehnicienilor despre siguranta pe santierele de constructii si despre normativa contra accidentelor la locul de munca;
  4. Coordonarea si interactiunea cu alte entitati bilaterale nationale, din sectorul constructiilor: Commissione Nazionale Comitati Paritetici Territoriali (CNCPT) si Commissione Nazionale delle Casse Edili (CNCE)
  5. Culegerea si elaborarea datelor, informatiilor, elementelor privind formarea profesionala, redactarea programelor, a publicatiilor periodice cu caracter informativ si tehnic, promovarea de congrese si studii pe tema instruirii si formarii profesionale.

Formedil reprezinta un adevarat instrument de promovare a oportunitatilor profesionale in domeniul constructiilor, adresandu-se nu doar angajatilor ci si, , in mod special, tinerilor someri in cautarea unui loc de munca calificat de muncitor, tehnician de santier sau consilier. In acest context, Formedil este activ atat la nivel central cat si regional si local printr-o colaborare directa si stransa cu Autoritatile Publice si organizatiile competente din teritoriu.

Formedil este o organizatie reprezentativa pentru sistemul de formare italian din sectorul constructii si la nivel european prin implicarea sa activa in reteaua voluntara de organizatii de formare profesionala care se numeste RE.FORM.E. Aceasta retea include 11 organizatii de formare profesionala.

In anul 1986, organizatiile paritare acreditate pentru formarea profesionala in sectorul constructiilor si al lucrarilor publice din mai multe tari au constituit aceasta retea comuna denumita RE.FORM.E. Organizatiile italiane, franceze, germane, olandeze, portugheze si spaniole, partenere in aceasta retea comuna, colaboreaza prin prisma unui subiect comun, formarea profesionala in domeniul constructiilor, si a unui obiectiv comun, incurajarea intalnirii si comunicarii dintre tinerii elevi, ucenici si experti din diferite tari cu scopul imbunatatirii formarii pe meserii in acest domeniu. In urma acestor intalniri, s-a constituit o retea de centre de formare denumite “scoli santier”, s-au creat infratiri intre aceste centre si s-a inceput un proces de schimb de bune practici de formare intre tarile implicate.

Ente Nazionale per la Formazione e l’Addestramento Professionale nell’Edilizia

Réseau pour la formation en Europe dans le secteur du bâtiment

Free business joomla templates